Bingotermer A-Ö

A

Amerikansk Bingo
Grunden för Amerikansk Bingo är densamma som i den europeiska varianten. Man spelar spelet på samma sätt som i klassisk bingo. Ett förutbestämt mönster ska fyllas på brickan för att få bingo. Skillnaden är att i den amerikanska versionen är mittrutan på bingobrickan redan markerad och kallas ”free space”.

After Game
After Game kallas även “late bird”. Det är ett spel som medger vinster utöver de sedvanliga bingovinsterna. Efter att de som vunnit den vanliga spelomgången av bingo kan andra få priser, till exempel om man lyckas fylla hela fältet innan spelomgången är slut, eller om man lyckas pricka in vissa förutbestämda mönster. After Game ger således extra vinstmöjligheter i spelet.

Auto-Daub
Auto-Daub är en liten smart lösning i Internetbaserade bingospel. Istället före att försöka hinna leta reda på varje nummer som kommer upp på bingobrickorna själv kan man genom Auto-Daub låta datorn göra jobbet åt sig. På det sättet missar man inga vinster. Det är en smart lösning om man spelar med flera brickor i ett och samma spel.

Autosortering
Autosortering är en datafiness som man kan välja på de flesta bingosidor. När man spelar med många brickor samtidigt kan spelsidan autosortera brickorna så att den bästa brickan ligger först, det vill säga den brickan med störst vinstchans.

B

Blandade insatser
På många spelsidor och i många spelversioner av bingo kan man själv välja hur mycket man vill satsa i spelomgången. De vinster man får ut vid vinst blir då i förhållande till satsade antal kronor. Det kallar man för blandade insatser.

Bingo Card
Bingo Card är den engelska termen för den platta med nummer som man spelar på, det vill säga bingobrickan. Man kan ha flera Bingo Cards, eller bingobrickor, i ett och samma spel och spelar då om flera möjligheter att få Bingo.

Blackout
Om det krävs en Blackout för vinst innebär det att hela Bingobrickan ska fyllas. Blackout kan vara en del av variantbingo eller en grundförutsättning för vinst i ett bingospel. Blackout går även under namnet Bonanza Bingo och Coverall.

Breaking the Bubble
The Bubble är gränsen för att man över huvud taget ska kunna få Bingo i ett bingospel. När man passerar den gränsen kallar man det för ”breaking the bubble”.

Basket Bingo
I motsats till vad man kanske tror har Basket Bingo inget med basketball att göra. Basket Bingo är istället en engelsk term för en variant av Bingo där man vinner ett pris istället för en summa pengar.

C

Caller
Varje bingohall, på Internet och i verkliga livet, har en utropare som anger de nummer som kommer upp. Denna kallas med den engelska termen för Caller. På Internet är det vanligen en automatisk röst som är Caller. På svenska brukar en caller kallas utropare.

Cash-In-Prize
När man spelar Bingo finns det flera typer av utbetalningsformer för de vinster som delas ut. I vissa spel med fasta priser finns fasta summor man kan vinna, och andra har priser som står i förhållande till den insats man gör i spelet. Det finns även vinster som är relaterade till antalet deltagare i spelet. Det senare kallas Cash-In-Prize.

Coverall
Coverall är en typ av bingo som även ofta kallas Blackout eller Bonanza bingo. Det betyder att man ska täcka hela sitt Bingo Card, eller sin bingobricka, för att få vinst. Ibland används detta för att avsluta ett spel och ange sista vinsten i spelet.

Cashier
bingosidor på Internet har man en virtuell bank dit man kan ”gå” och sätta in och ta ut pengar. Den kallas vanligen cashier. På svenska kallar man det för kassa.

Chat
På varje Internetsida så har man en chat där man kan prat med andra spelare under spelets gång. Det är en riktigt rolig och social del av spelet och för många är det minst halva nöjet med att spela bingo.

D

Daub/dutt
Daub är den engelska termen för det vi på svenska kallar för dutt. Man duttar för de nummer som ropas ut för att hålla koll på vilka nummer som gått på bingobrickan. Proffsen använder en duttpenna eller en Bingo Marker. Det är en speciell penna som man använder för att markera numren och finessen med pennan är att man markerar numret utan att dölja vilket nummer det är. På så sätt kan man kontrollera att man duttat för rätt nummer.

E

Early Bird Game
Som namnet antyder är Early Bird Game ett spel som går tidigt på dagen. Ibland kallas också första omgången av en spelkväll för Early Bird Game och räknas då som något av ett uppvärmningsspel.

F

Face
Face är en term på engelska som står för bingobrickan.

Folkspel
Organisationer som anordnar Bingo har en nationell sammanslutning som kallas för Folkspel. Häri ingår bland annat Bingolotto, Svenska Rikslotteriet och Sverigelotten. Folkspel driver också Internetsajten Bingolotto.se som har något av Sveriges största bingospel på nätet.

Forwards
Det finns spel där man har jokernummer. I de fall där man har forwards eller backwards anses alla nummer inom det tiotalet siffran finns i vara utropade när ett av dem är det. Till exempel: om första utropade nummer är 43 anses alla nummer som startar med 4 vara utropade nummer.

Four Corners
Four Corners är en vinstmöjlighet i vissa typer av variantbingospel. Om Four Corner anges som förutsättning för vinst ska varje hörn på spelbrickan vara täckta för att få vinst.

Free-play/Free Space
Free-play är en företeelse som finns markerad på en Amerikansk Bingobricka. Där är den mittersta rutan av spelplanen redan markerad. Denna ruta kallas för Free-play, eller i vissa fall för Free Space.

Frimärksbingo
Frimärksbingon har fått sitt namn av mönstret på spelplanen som ska skapas för att vinna i spelet. Frimärksbingo är en spelvariant där fyra nummer ska forma en fyrkant i form av två gånger två rutor i något av de hörn som finns på spelbrickan för att vinst ska utdelas.

Full Bricka/Full House
När alla siffror ska vara täckta för att få vinst kallas det ibland för Full Bricka.

G

Gameboard
Gameboard, eller Bingo Board som det också kallas, är en tavla där man ser alla nummer som har ropats ut under spelets gång. Här kan man gå tillbaka och dubbelkolla att man inte missar något nummer.

Gratis Bonus
De allra flesta bingosidor på Internet erbjuder nya bingospelare en summa att spela för så att man i lugn och ro kan prova spelen som företaget erbjuder. Det är en del av företagens marknadsföringsstrategi.

H

Housey Housey
Housey Housey är en brittisk bingovariant med flera omgångar av spel på en och samma bricka. I Housey Housey spelar man på en bricka med ett rutnät om 3 * 9 stycken rutor.

Hard Way Bingo
Ibland kalls det Hard Way Bingo när det inte finns någon Free-play-ruta alternativt Free Space-bricka markerad i mitten av spelbrickan.

I

Inställningar
På bingosidorna kan man välja olika inställningar som underlättar spelandets gång och vad man ser när man spelar de olika spelen på Internet. Auto-daub och autosortering är några av de inställningarna.

J

Jackpot
I ett Bingospel kan det finnas möjlighet till jackpotvinster och vilka förutsättningar som finns för att vinna dem. Ofta innebär jackpotten att man lyckas fylla ett speciellt mönster på en bricka. Om ingen får jackpotten i en omgång samlas jackpoten till en allt större pengahög till kommande omgångar Bingo.

Jackpotbingo
Jackpotbingo är en typ av bingo som betyder att en viss vinst kan ackumulera och bli riktigt stor inom vissa förutsättningar. Dessa förutsättningar står angivet inom respektive Jackpotbingo. Om man verkligen vill vinna stora pengar är det på jackpotbingo man ska satsa, särskilt när vinsten blivit riktigt stor.

Jumping the Gun
Ibland missar man när det är de facto Bingo. Man ser så att säga det man vill se och tror ibland att man har Bingo på sin spelbricka, även fast man inte har det. Om man ropar Bingo för tidigt kallas det för ”jumping the gun”.

K

Kontantvinst
På de allra flesta sidor på nätet liksom i de flesta bingohallar delas vinsterna ut i form kontantvinster ut. Hur stora vinster som spelbolagen får betala ut i bingohallarna är reglerat i lag och består av ett basbelopp. Kontantvinsterna har ingen övre gräns för spel på Internet.

Klassisk bingo
Klassisk bingo innebär att man spelar på en bricka om 5*5 rutor och att man spelar tills någon fått bingoraden vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Rutorna är fyllda med 25 olika nummer mellan talen 1 och 75. För att vinna ska man få en fylld rad snabbast av alla.

Kobingo
Kobingo är en mycket uppskattad och lite komisk form av vadslagning som är vanlig på marknader och andra tillställningar på sommaren ute på landet. Man har en stor spelplan på gräset i en hage där en ko går och betar. Man slår vad om i vilken ruta kon kommer att bajsa någonstans och den som har rätt vinner en vinst.

L

Lucky Number
Lucky Number kan var vilket nummer som helst som man bestämmer i förväg. Om det numret finns på brickan och det kommer upp kan man vinna Lucky Jar, en speciell vinst.

Lucky Jar
Om man spelar på Lucky Number och vinner får man en speciell vinst som kallas för Lucky Jar.

Lotteritillstånd
Bingo är i princip ett rent turspel som kräver att den som driver bingohallen har tillstånd för att göra det. Det är Länsstyrelsen som godkänner tillståndet och tillsammans med lotteriinspektionen övervakar man bingohallarna så att de sköter sig.

Linkbingo
Linkbingo är en speciell version av Bingo som spelas samtidigt flera olika bingohallar runt om i Sverige. Här har man möjlighet att vinna kontantinsatser för upp till 100 000 kr, då spelet är undantaget regeln om maximala kontantvinster på ett basbelopp. Bingolotto är den största varianten av linkbingo i Sverige och går via TV-apparaten.

M

Mönsterbingo
Mönsterbingo är en typ av bingo där man ska fylla ett visst i förväg bestämt mönster för att vinna. Vilket mönster som ska fyllas anges före spelets början.

Maja
Maja är en typ av mönsterbingo. Här ska man fylla de nio mittersta rutorna för att få vinst. Maja går även vanligen under namnet Tavlan.

Minimum Buy-in
Många spel på Internet har en nedre insatsgräns för att man ska få vara med och spela. Denna nedre gräns kallas för Minimum Buy-in.

Money Management
Varje seriös spelare tar på förhand ett beslut om hur mycket man får spela om. Riktiga bingospelare avslutar när de ligger på plus och envisas inte när de ligger på minus. Det är ett sätt att undvika spelberoende och se till att bingospelet förblir en rolig och social hobby.

N

O

On
Om någon ropar On, eller om Internetsidan anger att någon är On betyder det att den spelaren enbart behöver en rätt siffra till för att uppfylla kriterierna för Bingo i spelet.

Online-Bingo
Online-bingo kan spelas såväl på Internet (vanligast) som i Bingohallarna runt om i Sverige. Att bingon är online betyder att spelet i och för sig är bundet i tid, med starttider, men inte till rummet. Man kan sitta vart som helst och delta i spelet, bara man har tillgång till en uppkopplad dator. Det är sällan man behöver något speciellt program för att spela Bingo på Internet.

P

Parti
När man spelar Bingo kan man fördela vinsterna utefter en fast prislista eller utefter det antal spelare som ställer upp i tävlingen. I parti är det antalet spelare som sätter vinstlistan.

Prize Bingo
Till skillnad från i parti spelar man i Prize Bingo om en fast prissumma, oberoende av antalet medspelare.

Progressiv Jackpot
Jackpots är extravinster man kan få för att man lyckats med att få ett speciellt mönster eller till exempel fylla en hel bricka. Progressiv jackpot betyder att mer och mer insatser till jackpoten görs ända tills någon på Internetsidan lyckas med att uppfylla jackpotkriteriet. Vinsterna kan bli stora. Ofta behöver man göra en särskild insats för att få vara med och spela om jackpoten.

Q

Quickie
Quickie är en variant av Bingo och som namnet antyder handlar det om snabbspel. Reglerna för den snabba Quickien är enkla. När hela brickan är fylld är det Bingo! Ibland kallas Quickien också för Speed Bingo.

R

Ramen
Ramen är en av de vanligare vinstmönstren i mönsterbingo. Det betyder att hela den yttersta randen av nummer måste täckas för att man ska kunna ropa Bingo och bärga vinsten.

S

Spelplan
Spelplanen anger hur man vinner och vilka vinster som ges i en Bingohall, även en virtuell sådan på Internet.

Spelare online
På Internetsidorna visas hur många spelare det är som är online inför varje spel och även hur många som deltar i just det spel man själv deltar i. Eftersom Bingo inte är något snabbt spel utan snarare ett roande spel där man har tid att vara lite social kan det vara smart att kolla upp antalet on-line-spelare innan spelets början och välja ett spel där många deltar. Chatten blir så mycket roligare då. Dessutom är många priser beroende av antalet spelare.

Svebico
Svebico är en förkortning som står för Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation och de allra flesta bingohallar är anslutna till föreningen. Svebico står för utbildning och för kvalitetsbevarande åtgärder inom Bingospelet.

Slumpgenerator
Varje hemsida för bingo har en slumpgenerator som garanterar att de nummer som kommer upp verkligen är slumpmässigt uppkomna. Alla stora bingosidor har erforderliga tillstånd och övervakas noga.

T

U

Utropare
Varje Bingohall, på Internet som de verkliga bingohallarna, har en utropare som anger de nummer som kommer upp. Denna kallas utropare. På Internet är det vanligen en automatisk röst. På engelska kallas en utropare för Caller.

Utbetalningar
När man har vunnit i Bingo betalas vinsten ut skattefritt i reda pengar om man spelar på en europeisk sida. På europeiska sidor delas pengarna ofta ut i Euro och på svenska sidor delas pengarna nästan alltid ut i kronor.

V/W

Variantbingo
Variantbingo betyder att man spelar bingo i fem olika omgångar på en och samma bricka. Det gör att möjligheten att vinna på bingospelet ökar. Den fösta vinsten går till den som först fyllt en rad, sedan krävs två rader, i omgång tre behövs tre rader fulla och så vidare tills fem omgångar körts. Det finns även varianter där man har ett i förväg bestämt antal utrop.

Wild Number
Ett Wild Number innebär att om en siffra dras så gäller alla siffror som dragna med samma slutsiffra. Om t.ex. 43 dras anses då även 3, 13, 23, 33 osv. vara dragna nummer.

Vinst
Det är alltid någon som vinner i Bingo. Ibland finns det flera vinnare, beroende på hur bingospelet är upplagt. Däremot är det inte alltid någon som vinner jackpoten.

Wrap-up
Wrap-up är en term som beskriver den allra sista omgången i Bingospelet.

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

Överskott
När man spelar bingo ger det ett överskott till verksamheten. I de verkliga bingohallarna i Sverige går en del av det överskottet till ungdomens idrottsutövande. Även överskottet från TV-baserade Bingolotto går till idrottsföreningarna. Bingolott är en variant av linkbingo.